Cal Bosch

Obra popular

P1040352Plaça Manuel Bertrand, 6

Habitatge construït entre mitgeres  de planta quadrangular. Tot i que no es coneix la data de la construcció de la casa, segons el seu propietari, podria haver estat realitzada al voltant del segle XV.
Hi consten tres plantes, una planta baixa dedicada antigament a cavalleries i on l’espai central amb una amplada d’uns quatre metres, segons els seus propietaris, formava l’entrada a l’edifici. Una primera planta destinada a vivenda i que actualment ha estat reformada en alguns aspectes per adaptar-la a les comoditats dels temps actuals. També disposa d’una segona planta i les golfes. La casa mostra a l’exterior tres obertures de balconades amb brancals de pedra. A les tres balconades del pis principal hi ha medallons envoltats de motius decoratius vegetals. En el central hi ha la inscripció: “BOS/CH”; en referencia al cognom del propietari de la casa. L’estètica d’aquests medallons recorda motius clàssics del segle XIX. Les balconades del segon pis són molt més senzilles i a les golfes s’obren uns ulls de bou. Cal deixar constància dels meravellosos mobles dignes de qualsevol museu que podem trobar, encara avui, en l’interior de la casa. La façana està acabada amb arrebossat i estucat de gra fi.P1010529 Antigament aquesta casa pairal de pagès i tractant de cereals estava dedicada, a la planta baixa, a les cavalleries i l’entrada. La resta de la vivenda per a usos domèstics i les golfes per guardar-hi les viandes i reserves per a l’hivern. També disposava d’estances reservades al servei. La finca constava també d’un pati amb els magatzems per encabir el gra i fer altres activitats pròpies de l’ofici. També era un espai dedicat a feines de bugaderia amb els grans safarejos propis de l’època. Actualment amb l’evolució de la població, del comerç i de les necessitats econòmiques els negocis de la família s’encaren cap a la venda de maquinària agrícola. Després de traslladar el negoci familiar a uns altres indrets, la planta baixa l’ocupen comerços en arrendament, aliens a la família, i altres estances d’ús familiar. L’entrada a la casa, d’amplada molt més reduïda, s’hi accedeix per una porta de fusta noble amb barra de protecció antiga.
Per saber-ne més:
CULLERÉS BALAGUERÓ, Miquel Àngel. POLO SILVESTRE, Miquel. RIPOLL BALLESTÉ, Josep. Història gràfica de Mollerussa. Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa,2004.
YEGUAS GASSÓ, Joan. Mollerussa. Valls: Edicions Cossetània. Col·lecció La Creu de Terme, 2003.
Guia de patrimoni històric artístic dels municipis catalans. Pobles de Catalunya: http://www.poblesdecatalunya.cat/ 
Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Mollerussa. Catàleg de béns protegits. Ajuntament de Mollerussa. Desembre 2008. Cal Bosch

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s