Casa Forta

Segle XVIII

casaforta001C/ Ferrer i Busquets, 29 (actualment hi ha l’Església Parroquial de Sant Jaume) 

La Casa Forta era un dels edificis més antics de Mollerussa, fou enderrocada a l’octubre de 1954 per ampliar l’antiga carretera N-II i donar pas a l’escalinata de l’església nova. Segons Francesc Rebolledo, havia estat l’antic castell o casalici del senyor de Mollerussa. Tot i que Feliu Monfort parla de què la construcció es trobava en peu el 1516, en mal estat el 1603, i enrunada el 1624.
Segons una notícia del 1848, s’esmenta una torre a la població i després la Casa Forta, aixó ens fa pensar que no hi hauria relació entre les dues construccions. D’acord amb els estudis realitzats per Polo Silvestre, la casa que va arribar fins al segle XX fou bastida entre 1733 i 1734, ja des d’un inici per ser un hostal.

Segons explica Gaspar Feliu en la introducció de la “Història gràfica de Mollerussa”, es creu que des del segle XIII, a Mollerussa, ja hi havia un hostal. Cap al segle XVII, i pot ser molt abans, l’hostal era una concessió municipal que el poble arrendava al millor postor i que per tant anava variant de cases Al 1720, a Mollerussa hi havia la casa del comú que servia a la vegada de lloc de reunió de les autoritats municipals i d’hostal.

L’hostal, elevat cap al 1733 a la categoria de casa de postes (punt de canvi de les cavalleries de les diligències), va passar en algun moment posterior a la Casa Forta, que devia ser comprada pel poble amb aquesta finalitat. Per un document del temps de la guerra del Francès sabem que l’hostal feia a la vegada de tenda i que l’hostaler estava obligat a estar proveït dels productes de consum més corrent, de bacallar a fil d’empalomar. El 1860 convivien a la Casa Forta l’hostal amb la posta, les escoles de nens i nenes i el telègraf òptic, situat a la teulada. De l’hostal s’han conservat dos noms, “hostal de la Trilla” i “hostal de Santiago”. Al segle XIX es va construït a la carretera, fora de l’antic clos del poble”l’Hostal de Cal Met” amplíssima i per l’època magnífica construcció que es mantenia encara perillosament en peu als anys cinquanta del segle XX.

Es possible que la construcció d’aquest darrere hostal tingués a veure amb la venda de la Casa Forta, desamortitzada com tots els bens municipals que no fossin l’edifici de l’ajuntament. És l’explicació més fàcil per entendre que al 1861 la casa forta passés a mans privades i fos comprada més tard per la societat Canal d’Urgell, que al 1911 el vengué al poble per dedicar-lo ara a “Casa de la Vila”, funció que va complir del 1911 fins al seu enderroc el 1954.

així doncs, sembla ser que la casa en els seus orígens, va ser construïda  per l’Estat, ja que la primera compra que figura al Registro Mercantil, per  valor de 30.000 rals, datava de l’octubre de 1861.  El 16 de març de 1872 Valentí Labany ven  l’edifici a Federico Vallet Piqué de Servià (Barcelona), per 3.000 pessetes. Al 9  març de 1876, Federico Vallet la ven a Canal d’Urgell,  S. A. representada per  Domingo Cardenal Gandasegui, per 6.250 pessetes. Finalment,  Josep Martí Eroles, cap d’explotació de  Canal Urgell ven, degudament autoritzat, la casa i l’hort annex a l’Ajuntament de Mollerussa per un import de 30.000 pessetes. Al 4 de maig de 1911 l’operació fou legitimada pel notari Segismunt Verdaguer. Fins al 1951 fou seu de la corporació municipal.

casaforta003

Al 25 de setembre de 1954 s’inicia l’enderrocament. En un reportatge al diari La Mañana, es diu que l’edifici tenia 220 anys d’existència  que en temps molt llunyans havia servit d’allotjament de pelegrins i traginers. Així ho testimoniava una inscripció gravada que deia : Hostal de Santiago, de Mollerussa i al centre hi havia , ben tallada, l’imatge eqüestre del Sant Patró d’Espanya.  Es tractava d’un casalot de tàpia, amb pedres a les cantonades i a les obertures i sense massa caràcters artístics, llevat d’una llinda on hi havia la imatge eqüestre de Sant Jaume

casaforta002Fonts fotogràfiques extretes de: 

CULLERÉS BALAGUERÓ, Miquel Àngel. POLO SILVESTRE, Miquel. RIPOLL BALLESTÉ, Josep. Història gràfica de Mollerussa. Ajuntament de Mollerussa,2004. Pàg. 72, 77 i 78.  Fotografies de Rosalia Calvet, M. Mercè Pujol i Fotografia Calafell

Per saber-ne més:

BADIA I VILÀ, Tomàs. Mollerussa detalls per a una història. Barcelona: Escola gràfica Salesiana, 1976

CULLERÉS BALAGUERÓ, Miquel Àngel. POLO SILVESTRE, Miquel. RIPOLL BALLESTÉ, Josep. Història gràfica de Mollerussa. Ajuntament de Mollerussa,2004.

POLO SILVESTRE, Miquel. Mollerussa. De lloc petit a poble (1889-1938). Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa, 1997 .

POLO SILVESTRE, Miquel. Mollerussa. De poble a ciutat 1939-1988. Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa, 1995 .

REBOLLEDO, Francesc. Personatges i història de Mollerussa a través dels seus carrers. Ajuntament de Mollerussa. Mollerussa. 1996

YEGUAS GASSÓ, Joan. Mollerussa. Valls: Edicions Cossetània. Col·lecció La Creu de Terme, 2003.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s