Museu dels Vestits de Paper

Segle XX
P1030795C/ Ferrer i Busquets, 90-92

El desembre del 2009, neix el nou Museu de Vestits de Paper que amb una superficie de 1340 metres quadrats distribuïts en quatre plantes, aplega una col·lecció de gairebé 90 vestits de paper presentats a les diferents edicions del Concurs Nacional de Vestits de Paper de la capital del Pla d’Urgell, que ja fa 48 anys que se celebra com a concurs en l’àmbit nacional i 50 com a concurs Ciutat de Mollerussa, dins de la setmana de la festivitat de Santa Llúcia, patrona de les modistes, a la Sala Teatre de l’Amistat.

Aquest  equipament completament nou es troba situat  al costat del Teatre l’Amistat, lloc on tradicionalment s’hi ha celebrat el concurs i també el lloc on va començar la primera exposició de vestits. Inicialment s’aprofitava l’espai que hi havia entre les llotges del teatre per a exposar-hi els vestits guanyadors. Trobem documentades la realització de visites a partir de l’any 1990 però segurament es van inciar molt  abans, segons fonts orals de persones relacionades amb el certamen, podem parlar de visites realitzades a partir de l’ any 1975.

P1030799L’any 1998,  l’Ajuntament es farà càrrec del teatre, del concurs i dels vestits, i aquests últims es traslladaran a un espai ja pensat per ser museu, situat a les Galeries Sant Jordi, on van estar fins el 2009. El nombre de vestits  ha anat creixent anualment donat que el museu es queda amb tots els vestits premiats del concurs i amb les donacions de vestits d’alguns dels seus creadors.

Això ha fet necessari la creació d’aquest nou espai museístic on hi podem trobar alguns dels vestits antics de l’anterior museu i que van canviant, al mateix temps que s’hi afegeixen els nous vestits premiats cada any. El museu vol explicar-nos com es fa un vestit de paper o traslladar-nos als anys 50 del segle XX quan, en un petit taller de la ciutat de Mollerussa, va sorgir la idea de canviar la roba pel paper.

Per saber-ne més:

Pàgina web del Museu de Vestits de Paper: http://www.museuvestitspaper.cat/

BADIA I VILÀ, Tomàs. Mollerussa detalls per a una història. Barcelona: Escola gràfica Salesiana, 1976. Pàg. 95-98.P1030842

BELLMUNT FIGUERAS, Joan. Fets, costums i llegendes. El Pla d’Urgell. Lleida: Virgili&Pagès, S.A, 1988. Pàg.232 i 235.

COSTA, Toni. FARRÉ, Josep M. SEGURA, Joan Ramon. SERRA, Ramon. SOLÉ, Agustí. El Canal d’Urgell. 15 excursions a peu i en BTT. Sant Vicenç de Castellet (Barcelona) : Farell Editors, 2012. Pàg. 111.

CULLERÉS BALAGUERÓ, Miquel Àngel. POLO SILVESTRE, Miquel. RIPOLL BALLESTÉ, Josep. Història gràfica de Mollerussa. Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa,2004. Pàg. 94-117.

DIRECCIÓ GENERAL DEL PATRIMONI CULTURAL. Servei del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Inventari del  Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Les Garrigues . El Pla d’Urgell. Barcelona: Departament de Cultura, 1999. Pàg. 189

GASSIÓ MÓNICO, Ramon. Conèixer Mollerussa. Borges Blanques. Edicions culturals Sud-oest. Col·lecció l’empremta, 2004. Pàg. 95

POLO SILVESTRE, Miquel; POLO VIVIES, M. Carmen. Els vestits de paper a Mollerussa, 40 anys d’història. Lleida:  Laia Libros S.L. Col·lecció N/D, 2009

POLO SILVESTRE, Miquel. Mollerussa. De poble a ciutat 1939-1988. Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa, 1995 . Pàg. 339.

YEGUAS GASSÓ, Joan. Mollerussa. Valls: Edicions Cossetània. Col·lecció La Creu de Terme, 2003. Pàg. 60-61

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s