Creu del terme

Segle XV- Gòtic

P1040331

 C/ de la Creu

De la creu gòtica original, del segle XV, només en resta el nus, amb decoració esculpida molt desgastada: és un tambor octogonal amb la representació de vuit sants -probablement- sota arcs conopials amb floró i gablet superior compost d’arquets apuntats.

El 1881, segons el llibre del Sr. Miquel Polo, es troben unes de les primeres evocacions de la creu del terme situada antigament a la vora del camí del Palau d’Anglesola.  El 1902 es construeix la creu nova aprofitant aquest nus, el fust i la creu i amb una base moderna ( Acta municipal 25 de maig de 1902). Sembla que va quedar malmesa el 1936. El 1995 és restaurada per Fèlix Martín.

L’any 2004 es troba en les obres d’un local una pedra trapezoïdal treballada. Joan Yeguas comenta la possibilitat de què es tractés de la base antiga de la creu -desaprofitada en la reconstrucció- que mostra, però, un estil diferent al del tambor.

Per saber-ne més: 

Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Mollerussa. Catàleg de béns protegits. Ajuntament de Mollerussa. DesP1040329embre 2008. Creu del Terme

DIRECCIÓ GENERAL DEL PATRIMONI CULTURAL. Servei del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Inventari del  Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Les Garrigues . El Pla d’Urgell. Barcelona: Departament de Cultura, 1999.

POLO SILVESTRE, Miquel. Mollerussa. De poble a ciutat 1939-1988. Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa, 1995 .

POLO SILVESTRE, Miquel. Mollerussa. El naixement d’un lloc petit ( 1839-1888). Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa, 1999 .

YEGUAS GASSÓ, Joan. Mollerussa. Valls: Edicions Cossetània. Col·lecció La Creu de Terme, 2003.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s