La Forestal d’Urgell

Segle XIX

unnamedAv. del Canal (Patrimoni industrial desaparegut)

La Forestal d’Urgell va ser una fàbrica de manipulació de paper. Constava d’un conjunt de naus, amb edifici per oficines i casa vivenda dels propietaris. Originàriament, hi havia una sola nau, construïda l’any 1890. En la fotografia de l’any 1975 realitzada per Fotografia Valls,  podem veure una panoràmica aèria de La Forestal d’Urgell, amb tot el complex industrial i amb la 3a. Sèquia Principal del Canal d’Urgell. Els xalets dels directius i una munió de cases i pisos per als treballadors.

La Forestal d’Urgell fou fundada com a Societat Anònima el 15 de març de 1890. A partir d’aquesta data, la societat anà ampliant llur capital i es construïren nous edificis. Ha estat un dels puntals econòmics de Mollerussa fins que l’any 1980 es presentà en suspensió de pagaments. Des de llavors la fàbrica restà tancada. A partir del mes de febrer de 1980, data en que l’empresa feu suspensió de pagament començà l’enderrocament dels edificis, el qual finalitzà el mes de setembre del mateix any. Ha restat en peu el xalet del propietari (el qual formava part del conjunt), les oficines noves (actualment seu del Centre Mèdic Pla d’Urgell) i cinc naus (una és propietat privada i les restants de propietat municipal). En l’actualitat les naus acullen els edeveniments firals organitzats per Fira de Mollerussa i altres d’esportius i culturals. La resta d’edificis es van enderrocar i el sòl s’ha convertit en terreny urbanitzable.

La Forestal d'urgell 05Als inicis, La Forestal compaginava la fabricació de cartonatges amb l’elaboració de licors destinats preferentment a l’illa de Cuba, activitat que cessà l’any 1902, amb la pèrdua espanyola de les possessions d’ultramar. La fusta, matèria prima per a la fabricació de cartró arriba mitjançant el traçat del Canal d’Urgell fins les comportes del lloc anomenat el collet, dins del terme municipal de les Borges Blanques i unes cent parelles de bous procedents de Mollerussa, trasllada la pasta al seu destí.
La superfície del complex industrial era de 102.238mi per al seu desenvolupament i servei comptava amb uns 300 treballadors (directius, tècnics, administratius i obrers). Durant molts anys, una gran part de les famílies de Mollerussa estaven directament o indirectament relacionades amb la “fabrica de cartró”, nom col·loq

La Forestal d'urgell 08uial amb què es coneixia la indústria. I el cessament de la seva activitat el 7 de setembre de 1980 representà un cop molt fort per al municipi.

En la fotografia anterior de l’any 1953 de Serafina Gomà Serret, veiem la
màquina contínua emprada per a la fabricació del cartró i on la seva producció arribava a 20 tones diàries.

Si busquem en el sac dels records, encara conservem en la nostra memòria la majestuosa xemeneia traient fum, tant de dia com de nit, i encara ara, podem escoltar de forma nítida el so de la sirena de la fàbrica marcant l’ inici de cada jornada  que es sentia des de qualsevol indret de la ciutat. Va ser una gran pèrdua per a tots els mollerussencs i mollerussenques que no es conservés la xemeneia i altres edificis de La Forestal,  com a únic patrimoni industrial noucentista, i donar-li nous usos pel gaudi de les futures generacions.

Per saber-ne més:
CULLERÉS BALAGUERÓ, Miquel Àngel. POLO SILVESTRE, Miquel. RIPOLL BALLESTÉ, Josep. Història gràfica de Mollerussa. Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa,2004. Pàg. 410-421 .
SOLSONA HUGUET, Ester. La Forestal d’Urgell S.A. XII Premi Comarcal de Treballs de Recerca. Maig 2012.
PATRIMONI DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. Patmapa.gencat.cat . La Forestal d’Urgell
Fonts fotogràfiques: 
CULLERÉS BALAGUERÓ, Miquel Àngel. POLO SILVESTRE, Miquel. RIPOLL BALLESTÉ, Josep. Història gràfica de Mollerussa. Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa,2004. Pàg. 410-421 .

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s