La Serra

DSCF0014La Serra és un altiplà, que domina el Pla d’Urgell, amb una elevació d’uns 50 metres. A la zona alta li segueix una superfície plana i regular. Es troba situada entre els termes municipals de Mollerussa, Miralcamp, Torregrossa, Puiggròs, Fondarella i Sidamon.
Destaca la Fita Alta, que es considera el punt més alt de tota la zona, amb una alçada de 289’2 metres sobre el nivell del mar. Hi ha situat un repetidor de telecomunicacions al seu extrem superior. A la Serra hi ha una sèrie de basses de reg, i un complex sistema de sèquies i pantans que permeten regar una bona part de la serra, especialment els arbres fruiters, panís, oliveres i cereals.

Al terme municipal de Sidamon s’hi troba el jaciment ibèric del Tossal de les Tenalles, assentament iber que segons estudis realitzats, va exisitir des del segle VI fins a finals del II aC. Les investigacions que s’hi han realitzat permeten copsar les característiques de la cultura ilergeta. També en aquest terme trobem la cabana de volta de pedra seca, construcció popular utilitzada pels pagesos per guardar-se de les inclemències del temps durant les seves estades al tros. El niu de metralladores  és el testimoni de la Guerra Civil, tot i que les seves restes estan força deteriorades. Està construït en un punt estratègic que permetia afrontar amb eficàcia qualsevol atac de l’exercit nacional. Al seu entorn es van construir unes trinxeres de poca profunditat de les que avui en queden pocs indicis.P1040207
Des de la part més alta de La Serra i anant baixant en direcció a Mollerussa hi ha un conjunt d’instal·lacions que fa que aquest lloc sigui utilitzat per diferents usos des de l’educació, l’oci, l’esbarjo o els esports.
En la zona més alta, hi ha un aeròdrom de vol ultralleuger, les pistes són de sorra, i a l’aeròdrom hi podem trobar un bar, un hangar, i una gasolinera per a les aeronaus. Al costat hi ha un pista d’aeromodelisme. L’antiga pedrera, avui abandonada, es fa servir com a pista de motocròs.
Seguint baixant pel pendent del turó, en els terrenys on anys enrere hi havia l’abocador de deixalleries, ara hi podem trobar una zona plantada d’arbres, una pista de curses de motor sense asfaltar on s’hi fan campionats de Catalunya i d’Espanya i, unes altres pistes de tir amb arc i d’ hípica.
A continuació hi podem trobar un parc on hi ha un petit llac amb animals, focs per fer menjar i uns lavabos. En aquest lloc la gent de Mollerussa i dels pobles de l’entorn hi van a dinar o a passejar. Els dilluns de Pasqua la gent s’hi reuneix per menjar la Mona. Aquí cada any es celebra les curses de cros Ciutat de Mollerussa i el  Memorial Josep Ignasi Culleré on hi participa gent de totes les edats. Al costat hi ha un circuit automodelisme i els centres educatius INS. La Serra, INS. Mollerussa i el Centre d’Educació Especial Siloé.

Per saber-ne més: 

IECPU. Institut d’Estudis Comarcals del Pla d’Urgell. La Serra. Punts d’interès. 2013

Imagen21

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s