Casa Canal

Segle XIX

P1000211

Av. Jaume I, 1

Es tracta d’un edifici emblemàtic de la ciutat de Mollerussa i de tot el territori regat pels Canals d’Urgell. La instal·lació de la seu administrativa del canal va canviar la fisonomia comarcal, però sobretot va comportar que una petita localitat que no arribava al miler d’habitants esdevingués un centre administratiu d’ús obligat per a la pagesia de les terres regades pel canal.

Va ser construït entre el 1867 i el 1876 segons els projecte de l’enginyer que fou el director de les obres de construcció del propi Canal Principal, l’enginyer Domingo Cardenal. L’edifici té uns 1.200 m2, presenta un cos central de planta rectangular amb estructura de pilastres que suporten els sostres de les claraboies. Això ha permès de compartimentar l’interior en formes diverses. Dues torres han estat pujades per a sostenir dipòsits d’aigua. L’edifici surt fora dels estils locals. Parets de pedra picada i sostres de fusta.

A la part posterior de la casa (cara a la carretera) hi ha penjades dues plaques commemoratives, una dedicada a qui fou durant 46 anys el president de la Societat del Canal, Fernando Puig i Gibert, i una altra dedicada a l’enginyer Domingo Cardenal i Gandesequi.

L’interior de l’edifici ha sofert reformes importants per adaptar-lo a les oficines administratives de la casa. Les reformes foren efectuades a finals dels anys 70 i comportaren amagar tota l’estructura original de l’edifici. Respectaren la terrassa-galeria i a la planta baixa, on hi havia magatzems, ara hi la sala de juntes, que manté, encara que reforçada, el sostre d’encavallades de fusta i estructura metàl·lica. Posteriorment hi hagué dos pisos d’oficines. Sota l’estructura de la casa hi ha sitges per blat, ordi i oli.

Als baixos de la Casa Canal actualment es troba l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell, detallat en l’entrada del patrimoni museístic d’aquest mateix blog.

Per saber-ne més: 

Pagina web de l’ECCU. Història de la Casa Canal: http://www.canalsurgell.org/historia/la-casa-canal/

Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Mollerussa. Catàleg de béns protegits. Ajuntament de Mollerussa. Desembre 2008 . La Casa Canal. http://www.mollerussa.cat/public/1/docs/D06_FITXES_02_casa_canal.pdf

BELLMUNT, Joan. MONYARCH, Pep. Padrí, conta’m. El Pla d’Urgell. 2a edició. Lleida: Diputació de Lleida, 2006.

COSTA, Toni. FARRÉ, Josep M. SEGURA, Joan Ramon. SERRA, Ramon. SOLÉ, Agustí.El Canal d’Urgell. 15 excursions a peu i en BTT. Sant Vicenç de Castellet (Barcelona) : Farell Editors, 2012.

CULLERÉS BALAGUERÓ, Miquel Àngel. POLO SILVESTRE, Miquel. RIPOLL BALLESTÉ, Josep. Història gràfica de Mollerussa. Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa,2004.

DIRECCIÓ GENERAL DEL PATRIMONI CULTURAL. Servei del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Les Garrigues . El Pla d’Urgell. Barcelona: Departament de Cultura, 1999.

Un pensament sobre “Casa Canal

  1. Retroenllaç: Nova actualització a la pàgina de Passejant per Mollerussa. | A2mic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s