La Farinera

Segle XIX

P1040382

Camí de Belianes

Antic moli fariner molt utilitzat pels veïns de Mollerussa per anar a fer el pa. Sembla que la seva construcció data al voltant de l’any 1850 i no va ser fins després de la Guerra Civil que va quedar inhabilitat. Aquesta farinera comptava amb un molí on mitjançant la força hidràulica, produïda a partir del pas d’un salt d’aigua de la 3a. séquia  principal del Canal d’Urgell que passa pel costat, feia  moure dues moles que produïen la farina que abastia a la majoria de forns de pa de la ciutat. Posteriorment s’utilitzà un motor de fuel per cobrir les temporades de falta d’aigua, finalment la força elèctrica. El fill del fundador es deia Antoni Maria Calaf, i per aquest motiu l’empresa es deia “Farinera Sant Antoni”. La Farinera consta d’un edifici de cos central i cossos  adossats al seu voltant.

L’edifici central, amb coberta a doble vessant, és de tres pisos que el fa d’una altura important. En cada nivell hi trobem tres finestres a excepció de la planta baixa que hi ha la porta d’entrada. Al voltant de l’edifici central s’hi afegeixen edificis de petites dimensions realitzats per necessitat d’espais que guarden semblança amb l’edifici central, que l’envolten, i que estan construïts amb les mateixes característiques estilístiques.
P1040383La conservació actual d’aquests edificis és força dolenta en tots els elements exteriors com: la façana, la coberta, el pati i els passos per accedir-hi.
Cal pensar, com més aviat millor, en una restauració per retornar al molí la fisonomia original. Esperem que, amb el pas del temps, no sigui un nou edifici patrimonial perdut per afegir a altres que, dissortadament, ja tenim en aquesta ciutat.
Per saber-ne més: 
Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Mollerussa. Catàleg de béns protegits. Ajuntament de Mollerussa. Desembre 2008. La   Farinera.
CULLERÉS BALAGUERÓ, Miquel Àngel. POLO SILVESTRE, Miquel. RIPOLL BALLESTÉ, Josep. Història gràfica de Mollerussa. Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa,2004. Pàg. 140. 
DIRECCIÓ GENERAL DEL PATRIMONI CULTURAL. Servei del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Les Garrigues . El Pla d’Urgell. Barcelona: Departament de Cultura, 1999. Pàg. 190.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s