Cal Menutx

Inici segle XX

 menutx3C/ Vilaclosa

Casa cantonera, d’estil noucentista, sembla que va ser construïda als voltants de 1920. Segueix uns esquemes típics dels edificis de principis de segle a Mollerussa; és una manera de fer que va tenir molta acceptació dins la població mollerussenca de les primeres dècades del segle XX. Es tracta d’un habitatge destinat a vivenda i a negoci, gairebé sempre familiar, en la planta baixa. Originàriament va ser la família Salafranca propietària de l’immoble qui l’habitava i treballava un negoci de carnisseria, el qual, ha passat al fill i la nora. En l’actualitat continua el negoci de carnisseria que s’ha combinat en determinats moments amb activitats de costura. Edifici de planta quadrangular, coberta plana i elements simètrics, encara que amb algunes modificacions en les obertures de la planta baixa respecte a l’original.

menutx4Aquestes tres plantes es veuen diferenciades des de l’exterior per una motllura que insinua uns arcs plans amb columna tallada que van des del mig punt a l’arc escarser, recorre tota la cantonada des d’un extrem a l’altre de la casa. La tercera planta queda delimitada per una balconada de pedra amb calats que també tenen els balcons laterals de les tribunes però que han desaparegut en una d’elles per motius de manteniment. Aquest motiu marca una senzilla decoració de l’edifici acompanyada de la simetria que en general guarden els seus elements i que solament han estat modificats per actuacions necessàries d’utilitat i manteniment. Consta de tres plantes: La planta baixa, on hi ha l’entrada a l’edifici i a la planta superior, separada del local on s’ubica la botiga, que té l’entrada pel mateix carrer i altres obertures (aparadors) que permeten l’exposició dels productes de venda. Té una altra porta d’accés simètrica al frontis cantoner, La primera planta, pis vivenda, consta dels espais propis d’una casa unifamiliar (cuina, menjador, dormitoris…). Una segona planta dividida en dos espais, un cobert (la golfa) i un altre descobert amb funció de terrassa.

Per saber-ne més:

Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Mollerussa. Catàleg de béns protegits. Ajuntament de Mollerussa. Desembre 2008.[Consulta: 9 de març 2015] http://www.mollerussa.cat/public/1/docs/D06_FITXES_15_cal_menutx.pdf

Pat.mapa: arquitectura. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 9  de març 2015] http://patmapa.gencat.cat/web/guest/patrimoni/arquitectura?articleId=HTTP://GAUDI_ELEMENTARQUITECTONIC_14818

DIRECCIÓ GENERAL DEL PATRIMONI CULTURAL. Servei del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Les Garrigues . El Pla d’Urgell. Barcelona: Departament de Cultura, 1999. Pàg. 189.

YEGUAS GASSÓ, Joan. Mollerussa. Valls: Edicions Cossetània. Col·lecció La Creu de Terme, 2003. Pàg. 78

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s