Torre Culleré

Segle XIX

 cullere1Ctra. de Linyola

La Torre Culleré, és una casa senyorial  situada als afores de la ciutat i que va ser projectada cap a l’any 1885, pel mateix enginyer  que va dirigir les obres del Canal d’Urgell i la seva seu, Domingo Cardenal Gandasegui. Realitzada en obra massissa de pedra i ferro,  recorda les vil·les senyorials amb la part central de la façana a segon pla, formant un pòrtic i una galeria lateral, amb columnes de foneria, perfectament orientades al sud i davant un jardí. La casa està coberta amb teulada a dos vessants, amb el ràfec molt sobresortit i una cornisa de fusta a sota coberta. L’any 1920 fou quan la família  Culleré es traslladà a l’antiga residència de Domingo Cardenal, raó per la qual la casa porta el seu nom. Com a curiositat, durant la Guerra Civil l’Ajuntament confiscà l’edifici per establir-hi l’Hospital Municipal. L’entrada principal de Can Culleré, recorda la mateixa fisonomia de la Casa Canal.

Per saber-ne més:

Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Mollerussa. Catàleg de béns protegits. Ajuntament de Mollerussa. Desembre 2008.[Consulta: 7 d’abril 2015] http://www.mollerussa.cat/public/1/docs/D06_FITXES_12_torre_cullere.pdf

cullere3Pat.mapa: arquitectura. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.  Torre Culleré. [Consulta: 7 d’abril 2015]

Pobles de Catalunya.[Consulta: 7 d’abril 2015]: http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=4044

CULLERÉS BALAGUERÓ, Miquel Àngel. POLO SILVESTRE, Miquel. RIPOLL BALLESTÉ, Josep. Història gràfica de Mollerussa. Ajuntament de Mollerussa,2004. Pàg. 142.

cullere2

DIRECCIÓ GENERAL DEL PATRIMONI CULTURAL. Servei del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Les Garrigues . El Pla d’Urgell. Barcelona: Departament de Cultura, 1999. Pàg. 190.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s