Molí de l’oli de Cal Calçoner o de Cal Ferran

Segle XIX

 foto2Carretera de Vila-sana

Originàriament el molí de Cal Calçoner o de Cal Ferran, datat al voltant de l’any 1850, es va construir per instal·lar-hi un molí d’oli, avui podem dir que és un d’aquells edificis de l’arqueologia industrial recuperat. L’antic molí s’ha restaurat modernament i al llarg dels anys ha anat canviat el seu ús.  En l’actualitat és un edifici de propietat particular i d’ús propi. Pertany a una empresa de construcció i s’utilitza com a magatzem de màquines, d’estris i materials d’obra. 

L’edifici està format per dues naus simètriques col·laterals i annexionades de caire industrial. Tots els elements estan distribuïts simètricament la qual cosa queda marcada per la posició de les portes d’entrada que estan en línia amb els vèrtex de les teulades. A la façana, feta de pedra, unes línies horitzontals marquen tres nivells. En el primer nivell hi ha les portes d’entrada amb arcs de mig punt, a les dues bandes de cada porta hi ha una finestra amb la mateixa característica. Al segon nivell hi ha una finestra vidriercollagea central en cada cos o nau amb el mateix arc i en línia amb les portes i el vèrtex de les teulades, a cada costat d’aquestes unes altres de menys alçada i del mateix format en línia amb les laterals de les portes del primer nivell, formant el conjunt simètric. Al tercer nivell damunt de les vidrieres, sota mateix del vèrtex de la teulada hi ha uns òculs de forma rodona. La teulada està formada per dues cobertes a dos aigües, les carenes de la qual corren perpendiculars a la façana. Les façanes laterals tenen cinc obertures en la part superior i altres no lineals amb aquestes sense que hi guardin relació en la part inferior. Les parets estan fetes amb arrebossat. No podem deixar d’anomenar la xemeneia típica de l’època, situada enmig del pati el qual es troba darrera l’edifici principal. A continuació veiem un altre edifici de poca altura amb teulada, coberta a dos aigües, amb portalada que dona a l’exterior de l’edifici.

Per saber-ne més:

Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Mollerussa. Catàleg de béns protegits. Ajuntament de Mollerussa. Desembre 2008.[Consulta: 2 de juliol 2015] http://www.mollerussa.cat/public/1/docs/D06_FITXES_18_moli_cal_ferran.pdf

Pat.mapa: arquitectura. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.  Molí cal Calçoner. [Consulta: 2 de juliol 2015]

Pobles de Catalunya.[Consulta: 2 de juliol 2015]: http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=4043

CULLERÉS BALAGUERÓ, Miquel Àngel. POLO SILVESTRE, Miquel. RIPOLL BALLESTÉ, Josep. Història gràfica de Mollerussa. Ajuntament de Mollerussa,2004.

DIRECCIÓ GENERAL DEL PATRIMONI CULTURAL. Servei del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Les Garrigues . El Pla d’Urgell. Barcelona: Departament de Cultura, 1999.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s