Mènsules de Cal Cobatxo

Segles XVIII-XIX

cobatxo31 C/ Jacint Verdaguer, 10

L’edifici de Cal Cobatxo sembla que va ser construït als voltants de l’any 1920. En aquesta casa, però, hi trobem la part més interessant, des del vessant patrimonial, en les mènsules que sostenen la balconada del primer pis. Segons sembla, són mènsules reaprofitades d’algun altre edifici antic derruït i que podrien datar-se entre els segles XVIII i XIX. Sabem però, que aquestes mènsules haurien estat recuperades i utilitzades, per incorporar en aquesta casa, per un taller picapedrer d’Arbeca anomenat Cal Sumalla.

Les mènsules que hi podem veure  representen a una figura femenina i una de masculina respectivament i, una tercera, de decoració vegetal amb una flor al centre i formes de volutes.

cobatxo4Cal constatar que la mènsula que està inventariada dins  del Catàleg de Béns protegits d’Interès Local és la que correspon a la formada per una figura femenina de mig cos, adossada a una base octogonal d’angles arrodonits. Porta una camisola i va cenyida per un cinturó amb una sivella. Podem veure unes mans grans respecte a la proporció que presenta el cos. La mènsula de la figura masculina representa un home amb barba i podem parlar de similars característiques que trobem en la figura femenina.

Per saber-ne més:

Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Mollerussa. Catàleg de béns protegits. Ajuntament de Mollerussa. Desembre 2008.[Consulta: agost 2015] http://www.mollerussa.cat/public/1/dcollageocs/D06_FITXES_37_mensula_cal_cobatxo.pdf

Pat.mapa: arquitectura. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.  Mènsules de Cal Cobatxo. [Consulta: agost 2015]

Wikimedia Commons. Fotografies de les mènsules de Cal Cobatxo. [Consulta: agost 2015]

DIRECCIÓ GENERAL DEL PATRIMONI CULTURAL. Servei del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Les Garrigues. El Pla d’Urgell. Barcelona: Departament de Cultura, 1999. Pàgina 191.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s